Currently browsing category

tutorial

Menghentikan Email Notification Dari Facebook

Korang ada join apa-apa group di Facebook tak? Sure adakan. Kalau tak ada, baik korang pegi sertai mana-mana group komuniti blogger di Facebook sekarang. Selain dari mudah mempromosi blog korang, disitu juga korang dapat berkenalan dan bertukar-tukar pendapat dengan rakan-rakan blogger yang lain. Namun ada jugak sesetangah komuniti blogger telah …

Check Berat Blog

Akhirnya berjaya juga Belalang mengurangkan berat blog SBT bawah dari 100kb. Sebelum nih template lama puas sudah buang itu, buang ini tapi blog masih lagi atas dari 100 dan hampir ke 200. Walaupun orang cakap selagi berat blog berada bawah 200kb masih ok, tapi jeles jugak bila tengok blog kawan …

Tutorial Blog: Memasukkan Video Youtube

Sebelum nih tak pernah terpikir pula nak ajar cara-cara masukkan video pada entry. Tapi bila ada yang tanya Belalang, terutama dari blogger baru, jadi terlintas untuk buat entry nih. Lagi pun memang tengah kering idea nak buat entry baru… Hee.. Ok, untuk memasukkan video Youtube pada entry, korang cuma perlu …

Tutorial Blog: Membezakan Komen Penulis Dan Pembaca

Tahu tak korang yang kita boleh mengubah warna komen author iaitu komen kita sendiri pada entry kita? Tujuannya supaya komen kita penulis berbeza dengan komen yang ditinggalkan oleh pembaca kita. Untuk melakukannya, Korang cuma perlu ikut langkah-langkah dibawah ini:- 1. Pergi Dashboard>Layout>Edit HTML. 2. Tick kotak Expand Widget Templates pada …

Close