Simptom Kanser Rahim | Cara Merawat Kanser Rahim

Kanser rahim, barah rahim, kanser pangkal rahim dan kanser serviks adalah merujuk kepada satu masalah kesihatan yang sama iaitu jangkitan atau perubahan sel dipangkal rahim yang disebabkan oleh virus Human Papillomavirus (HPV).

Statistik juga menunjukkan yang barah kanser pangkal rahim mencatatkan sebagai kanser kedua tertinggi dikalangan wanita selepas kanser payudara. Di Malaysia, wanita seawal usia 26 tahun sudah berpontensi untuk mengidapi kanser ini.

Simptom Kanser Rahim | Cara Merawat Kanser Rahim

sebab sebenar kepada masalah barah kanser pangkal rahim ini masih tidak diketahui. Walaubagaimana pun, pakar-pakar berpendapat hal-hal ini menyumbang kepada berlakunya barah kanser pangkal rahim-

 • Memulakan perhubungan seksual pada usia terlalu muda.
 • Mempunyai pasangan seks berbilang
 • Mengandung lebih dari 5
 • Jangkitan kuman melalui hubungan seksual seperti ‘HPV’ (Human Papilloma Virus/wart virus)
 • Kurang jagaan kebersihan anggota sulit
 • Merokok
 • Kurang daya tahan melawan penyakit, disebabkan oleh jangkitan atau penyakit tertentu.

Simptom Dan Tanda-tanda Barah Kanser Pangkal Rahim

Berikut adalah simptom dan tanda-tanda awal tentang kehadiran barah kanser pangkal rahim-

 • Perdarahan yang luarbiasa dari vagina (bukan haid)
 • Perdarahan yang banyak
 • Perdarahan yang berpanjangan
 • Perdarahan di antara haid
 • Kehadiran darah beku
 • Perdarahan dari vagina selepas hubungan seksual
 • Sakit semasa hubungan seksual
 • Perdarahan dari vagina selepas putus haid
 • Keluar cecair yang luarbiasa dari vagina

Wanita yang secara tiba-tiba mengalami tempoh haid yang panjang serta jumlah haid yang banyak melebihi biasa juga dinasihatkan membuat pemeriksaan. Ia sesuatu yang normal sekiranya haid berlaku sekitar lima hingga tujuh hari namun sekiranya haid berpanjangan sehingga 14 hari, wanita harus mendapatkan rawatan segera kerana berkemungkinan ia adalah kanser rahim.

Bolehkah Barah Kanser Rahim Diubati?

Menurut Pakar Ginekologi Onkologi Hospital Serdang Dr Andi Anggeriana Andi Asri, kanser rahim adalah salah satu kanser yang mampu dikesan seawal tahap satu. Malah bagi individu yang berusia di bawah 30 tahun, rawatan susulan mampu memberikan tahap penyembuhan pada kadar yang cepat serta tidak perlu menjalani pembedahan pembuangan rahim.

“Walaupun di Malaysia kanser rahim berlaku seawal usia 26 tahun, ia tidak berbahaya selagi pesakit mengetahui perubahan diri mereka dan mendapatkan rawatan awal. Semakin awal mereka mendapatkan rawatan, peratusan untuk pulih sepenuhnya sangat cerah,” katanya.

Tetapi malangnya 60 peratus mereka yang mengidapi masalah ini hanya mendapatkan rawatan dari doktor setelah kanser mereka berada pada tahap 3 atau 4.

Rawatan-rawatan untuk Barah Kanser Pangkal Rahim

Doktor akan memberi kaunseling kepada anda mengenai rawatan pilihan yang bersesuaian.
Biasanya, terdapat 3 jenis rawatan :

 • Pembedahan
 • Radioterapi
 • Kemoterapi
 • Keputusan rawatan bergantung kepada jenis sel kanser yang dikesan.

Rawatan Alternatif Untuk Barah Kanser Pangkal Rahim?

Sekiranya anda mengetahui risiko daripada rawatan-rawatan di atas, apa kata sekiranya anda mencuba rawatan alternatif menggunakan produk kesihatan LD Venus Gold.

LD Venus Gold dihasilkan daripada herba-herba cina dan akar kayu yang membantu mengawal atur kitaran haid, memperkaya darah, membantu dalam pemulihan selepas bersalin dan menawarkan kelegaan kepada wanita yang mengalami menopaus. InsyaAllah ramuan-ramuan ini halal dan boleh diambil oleh orang islam.

Simptom Kanser Rahim | Cara Merawat Kanser Rahim

Sedikit Testimoni pengguna LD Venus Gold

Keputihan abnormal dan banyak selepas bersalin menyebabkan kegatalan.

Selepas melahirkan anak ke-3 pada 2004, badan saya menjadi sangat lemah dan sering mengalami masalah sakit haid dan keputihan. Keputihan yang abnormal dan banyak menyebabkan bahagian kemaluan saya gatal dan amat tidak selesa. Keadaan ini akan bertambah teruk sebelum haid. Saya akan demam panas dan sakit belakang. Saya telah berjumpa dengan ramai doktor dan mencuba pelbagai jenis produk. Pada 2008, setelah disyorkan oleh upline, saya mula minum 2 botol LD Venus setiap hari. Selepas 3 hari sahaja, saya sudah dapat merasakan perubahan. 1 bulan kemudian, masalah sakit haid dan keputihan sudah beransur pulih. Kini, saya dan suami dapat menikmati bulan madu sekali lagi.

Halimah Bte Maskom,32

Kitaran haid tidak teratur, muka pucat dan mudah berasa letih

Sejak akil baligh, haid saya tidak teratur. Kadang-kadang 2 bulan pun tiada haid. Saya berasa tidak bermaya dan pucat. Saya juga mudah berasa letih setelah melakukan kerja rumah serta menjaga 4 orang anak saya. Saya tidak mempunyai tenaga yang lebih untuk memenuhi permintaan suami. Hal ini mempengaruhi rumah tangga kami. Saya mula minum I botol LD Venus setiap hari. Selepas setengah tahun, kitaran haid saya menjadi teratur, kulit juga menjadi licin dan halus. Saya kelihatan bertenaga. Terima kasih LD! Kini saya hidup bahagia bersama suami.

Suhaida Tan Bte Abdullah,44

Tempoh haid lanjut hingga 7 hari, darah haid merah gelap dan berketul serta berbau.

Saya sering berasa tidak selesa sebelum haid – sakit kaki, kembung perut dan muka berjerawat. Tempoh haid saya anat paniang dan darah haid berwarna merah gelap, berketul dan berbau. Simptom ini sangat merisaukan saya. Selepas minum sebotol LD Venus setiap hari untuk sebulan, semua ketidakselesaan semasa haid diperbaiki. Ketulan darah haid kini berwarna merah cerah dan tidak berbau lagi. Tempoh haid juga dipendekkan kepada 4 – 5 hari. Jerawat di muka juga berkurangan. Kini saya tidak perlu risau tentang kitaran haid lagi.

Josephine Chong Sze Fei, 26

Sekiranya anda berhasrat untuk mencuba kaedah alternatif menggunakan LD Venus Gold, Call/SMS/Whatsapp 019-509 0435 (Puan Nurul)

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda!

Sumber rujukan:

 

Facebook Comments

Comments are closed.

Close