Simptom | Tanda-tanda Ekzema Dan Cara Merawatnya

Adakah anda mempunyai simptom dan tanda-tanda ekzema? Nak tahu bagaimana untuk merawat penyakit ekzema? Baca penulisan ini hingga habis.

Ekzema adalah sejenis penyakit kulit dimana menurut Ketua Pegawai Eksekutif, Holista Biotech Sdn. Bhd., Datuk Dr. Rajendran Marnickvasagar, satu daripada lima orang mengidap masalah ekzema ini.

simptom masalah ekzema

Gambar dari Utusan Malaysia

Ekzema adalah masalah kulit dimana ada kalanya pengidap penyakit ini kulitnya akan menjadi gatal, berair, berdarah dan menanah.

Banyak faktor yang mempengaruhi terjadinya masalah ekzema ini antaranya ialah pemakanan, persekitaran, penggunaan minyak wangi, penggunaan sabun, dan sebagainya.

Ekzema boleh menyerang sesiapa sahaja sahaja tanpa mengira umur, jantina, dan kaum.

Menurut doktor ini lagi ekzema adalah penyakit genetik dimana ibu bapa yang mempunyai sakit ini boleh menyebabkan anak-anak juga akan mempunyai masalah ini.

sehingga kini punca sebenar ekzema tidak diketahui tetapi biasanya dikaitkan dengan alahan kepada susu formula, sabun, makanan laut, air berklorin tinggi, dan sebagainya lagi.

€œYang pasti penyakit ini perlu ditanggung seumur hidup di mana tiada rawatan yang dapat menyembuhkannya.

Rawatan untuk mengubati ekzema terdapat dalam pelbagai cara dan antaranya ubat steroid bukan sahaja krim tetapi secara oral bagi penyakit kulit yang serius.

Manakala bagi mereka yang hanya sekadar mengalami masalah kulit seperti ruam akibat daripada alahan cukuplah hanya sekadar menggunakan ubat anti histamin.

Namun begitu, Dr. Rajendran menjelaskan kaedah rawatan yang sistematik dapat mengurangkan kesan penyakit itu seterusnya dapat mengelak daripada terus merebak dan menjadi serius atau kronik.

Selain krim seperti ceramide yang lazim digunakan, terbaharu krim Truveno juga mampu mengurangkan penyakit kulit yang dialami.

Bagi pesakit yang menghidap penyakit kulit ini, perlu menyapu krim atau losen pelembab beberapa kali sehari untuk mencegah kulit menjadi kering.

Begitupun, tindak balas terhadap penggunaan krim ini berbeza mengikut individu tersebut.

Yang pasti, mereka yang mengalami masalah kulit ini perlulah mengubah cara hidup kepada yang lebih sihat seperti mengawal pemakanan dan banyakkan senaman.

Pada masa yang sama, Dr. Rajendran turut menasihatkan pesakit agar memilih pemakan yang sihat dan elakkan mengambil makanan yang boleh menyebabkan kegatalan dan alahan seperti makanan laut.

Paling penting, pesakit memerlukan penjagaan doktor yang profesional dalam usaha mengawal penyakit kulit tersebut daripada merebak seterusnya menjadi serius dan kronik.

Selain itu, anda juga boleh mencuba merawati masalah kulit dengan produk KINGTON.

Kington mengandungi plasma hidup yang hampir menyamai dengan plasma darah manusia.

kington | Simptom | Tanda-tanda Ekzema Dan Cara Merawatnya

Kington Isotonic mengandungi plasma hidup

 

kington | Simptom | Tanda-tanda Ekzema Dan Cara Merawatnya

Kington pernah ditulis dalam akhbar Kosmo

kington | Simptom | Tanda-tanda Ekzema Dan Cara Merawatnya

Penggunaan Kington melebihi 100 tahun

kington | Simptom | Tanda-tanda Ekzema Dan Cara Merawatnya

Testimoni pengguna Kington

Sekiranya anda berhasrat untuk mencuba produk Kington, anda boleh SMS/Whatsapp 014-905 3428

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

** Sumber rujukan- Akhbar Utusan, Rawat Ekzema

Facebook Comments
Close