Sakit Jantung | Perlu Bypass Atau Ambil Ubat?

Pesakit jantung sering menghadapi delima dalam hal ini samada perlukan pembedahan bypass atau ambil sebarang  produk yang dijamin mampu menyelesaikan masalah sakit jantung?

Umum mengetahui sakit jantung telah dinobatkan sebagai sakit nombor satu di Malaysia pada hari ini. Malah, sakit jantung telah pun menular kepada mereka yang berusia 30 dan 40 tahun.

kos rawatan sakit jantung

kos rawatan sakit jantung mencecah RM50 ribu! Walaupun dibiayai oleh IJN tapi selepas itu terpaksa lagi minta bantuan untuk rawatan susulan. Adakah simpanan anda cukup?

sakit jantung terjadi apabila injab jantung tersumbat akibat pengumpalan plak kolestrol. Apabila hal ini berlaku, jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah. Akhirnya jantung akan mula terbeban dan akibatnya jantung boleh terhenti dengan tiba-tiba.

Rawatan yang ditawarkan hospital adalah bypass atau memasukan belon untuk mengembangkan kembali saluran atau injab yang tersumbat.

Adakah rawatan ini berkesan? Mengikut doktor hanya 20 ke 30 peratus daripada mereka yang melakukan rawatan ini mampu meneruskan kehidupan kembali seperti biasa. Selebihnya apabila belon dikeluarkan, injab jantung kembali menyempit.

Buktinya adalah kes yang telah menimpa pengulas sukan terkenal tanah air seperti yang dilaporkan oleh akhbar baru-baru. Walaupun telah membuat pembedahan di IJN, hanya selang beberapa hari saluran jantungnya kembali tersumbat hingga membawa maut.

Kos untuk pembedahan jantung bukanlah murah. sekurang-kurangnya anda perlu sediakan RM20 ribu hingga RM70 ribu!

Adakah anda mempunyai simpanan sebanyak ini?

Perlu diingatkan walaupun anda seorang yang aktif bersukan dan tidak pernah diserang sakit jantung, ia bukan jaminan yang anda tidak akan terkena sakit jantung. Rata-rata yang mengalami serangan jantung secara tiba-tiba ini adalah mereka yang aktif bersukan.

Sakit jantung boleh menyerang tak mengira masa. Waktu tidur, waktu sedang beriadah bersama keluarga, waktu sedang makan, waktu sedang memandu atau dalam apa jua keadaan ia menyerang tanpa mengira masa!

Tak hairanlah sakit jantung juga dikenali dengan nama PEMBUNUH SENYAP kerana ia sememangnya meletop tanpa memberi sebarang amaran. Sekiranya anda pernah diserang sakit jantung dan masih sempat mendapat rawatan, anda perlu bersyukur kepada tuhan kerana masih memberi peluang kepada anda meneruskan kehidupan.

Bagaimana, adakah anda memilih untuk melakukan pembedahan yang menelan kos puluhan ribu ringgit TETAPI tidak dijamin menyelesaikan masalah anda

ATAU

Cuba rawatan alternatif yang jauh lebih murah, terbukti berkesan dan telah menyelamat puluhan ribu nyawa pesakit jantung?

Jika ya, anda boleh lawati blog ini. Mungkin ia bermanfaat dan dapat membantu anda. Klik pada pautan di bawah-

BLOG SIHAT JANTUNG (Klik)

Semoga tuhan merahmati anda.

Terima kasih

Facebook Comments
Close