8 Makanan Mampu Atasi Perut Buncit

Masalah perut buncit? Biasanya pasangan yang berkahwin memang tak dapat lari dari masalah ini baik lelaki mahu pun wanita.

Namun apabila masalah ini melanda, wanitalah yang paling cepat risau kerana dah hilang bentuk badan ramping.

8 Makanan Mampu Atasi Perut Buncit

8 Makanan Mampu Atasi Perut Buncit

Tapi sebenarnya ada beberapa makanan yang jika diamalkan dapat mengatasi masalah perut buncit ini. Dibawah ini Belalang kongsikan 8 makanan mampu atasi perut buncit.

MENTEGA KACANG

Jika dilihatkan kepada teksturnya yang kelihatan seperti ‘lemak berkrim’ dan juga enak dimakan, memang ramai yang beranggapan bahawa mentega kacang menggemukkan. Namun tahukah anda ia penuh dengan mineral dan lemak sihat yang membantu anda berasa kenyang untuk jangka masa panjang? Anda juga boleh mencuba dengan variasi kacang seperti badam dan walnut ketika bersarapan.

COKLAT GELAP

Siapa yang tidak menyukai coklat gelap (dark chocolate)? Lebih-lebih lagi kini kita mengetahu ia boleh membantu kita mengatasi masalah perut buncit. Coklat gelap mengandungi agen perangsang yang memberi kesan positif terhadap pembakaran lemak. Ia juga mempunyai lapan kali anti oksidan jika dibandingkan dengan strawberi. Malah coklat gelap juga terbukti sihat untuk jantung.

BIJIRIN OAT

Gantikan makanan tengah hari anda dengan bijirin oat dan anda akan berpuas hati dengan keputusannya. Cuma anda perlu berhati-hati dengan cara memasaknya. Elak menambah gula ataupun susu pekat dan masak di atas api yang perlahan.

KAYU MANIS

Penyelidik menemui sejenis anti oksidan dalam kayu manis yang membantu meningkatkan sensitiviti insulin dan membantu menstabilkan kadar gula dalam darah. Keseluruhannya tiada ruang untuk perut buncit.

CILI MERAH

Makanan yang digemari kebanyakan negara di rantau Asia ini mempunyai sejenis bahan aktif iaitu capsaicin. Capsaicin membantu menstabilkan kadar gula dalam darah dan juga membakar lemak berlebihan.

TEH HIJAU

Menurut sebuah institusi nutrisi di Amerika Syarikat, ekstrak teh hijau mampu meningkatkan daya metabolisme badan pada siang hari. Kandungan anti oksidannya yang tinggi juga membantu membakar lemak pada perut.

SAYUR-SAYURAN

Sayur-sayuran hijau seperti brokoli, dan kubis bunga mengandungi vitamin yang membantu melawan keinginan terhadap sesuatu makanan.

TELUR

Mengandungi agen pembakar lemak iaitu vitamin B6, B12, A,D,E, dan K, folat, kalsium, zat besi, dan Omega 3, telur mampu membuatkan anda berasa kenyang untuk jangka masa yang lama. Lebih elok jika anda mengamalkan telur ayam kampung sebagai makanan harian.

Informasi menarik ini telah Belalang perolehi dari blog tupai.com.my. Semoga perkongsian ini bermanfaat!

Facebook Comments
Close