Akibat Sentimen Perkauman | Blogger Papa Gomo & King Jason Ditahan Polis

Diberitakan blogger sensasi yang sering menyerang Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu blogger Papa gomo telah ditahan polis atas dipercayai berhubung tindakan menyiarkan sentimen berbaur perkauman.

Seorang lagi blogger ditahan atas alasan yang sama ialah King Jason. Hal ini telah disahkan sendiri oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi satu kenyataan di Twitter.

Papa Gomo, King Jason ditahan polis

Papa Gomo, King Jason ditahan polis (gambar hiasan)

Akhbar Sinar Harian menulis, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Syed Ismail Syed Azizan berkata, pihaknya menerima laporan berhubung tiga entri King Jason menerusi twitter yang dipercayai menfitnah PDRM pada jam 6 petang, semalam.

“Dia (King Jason) dipercayai memberi komen berbaur hasutan dan membangkitkan kebencian orang awam terhadap Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) dan PDRM,” katanya pada sidang media di pejabat JSJK, Bukit Perdana, Kuala Lumpur hari ini.

Syed Ismail berkata, polis menahan lelaki berusia 38 tahun itu di Jalan Kota Raja, Kampung Jawa, Klang, tengah hari tadi dan turut merampas sebuah komputer riba, telefon bimbit dan dua kad memori.

Sejurus polis menahan King Jason, polis menahan Papa Gomo di Danau Kota, Setapak petang tadi.

“Lelaki berusia 33 tahun itu dipercayai memberi kenyataan berbaur perkauman dan boleh menggugat ketenteraman awam dan keselamatan negara di twitter,” katanya.

Menurutnya, polis juga merampas dua buah komputer riba, tiga telefon bimbit dan dua buah kad memori.

“Kami akan memohon reman terhadap kedua-dua individu terbabit bagi membantu siasatan berhubung kenyataan fitnah dan hasutan mereka.

“Kami juga memberi amaran kepada orang ramai jangan membuat komen di laman sosial yang boleh menggugat kententeraman awam,” katanya.

Beliau berkata, anggota dari bahagian Jenayah Siber, JSJK melalui strategi ‘Royal Malaysia Police Integrated Media Action Plan’ (RMP Imap) memantau dan mengenal pasti beberapa lagi individu yang cuba membangkitkan isu perkauman atau hasutan.

“Kami akan memberkas mereka setelah maklumat mengenai mereka diperoleh.

“Kami juga menasihatkan pengguna media sosial dapatkan fakta dan maklumat tepat sebelum memuat naik ke blog atau mana-mana media sosial,” katanya.

Kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, Akta 4 (1) Hasutan dan Seksyen 500 Kanun Keseksaan.

Dalam perkembangan lain Syed Ismail berkata, polis telah membebaskan penulis blog Milosuam dengan jaminan polis pada 4 Mei lalu.

“Kami akan menyerahkan semula kertas siasatan kepada peguam negara untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Facebook Comments

Comments are closed.

Close