Sinopsis & Video Trailer 2 Kalimah

Peminat-peminat Shaheizy Sam, Nora Danish dan Yana Samsudin jangan ketinggalan untuk menonton filem yang akan menggandingkan mereka dalam 2 Kalimah.

Filem yang arahan pengarah Eyra Rahman ini, mengetengahkan genre drama, romantik dan Islamik pada filem ini.

sinopsis & video trailer 2 kalimah

Poster 2 Kalimah

Di bawah adalah sinopsis lengkap filem ini yang akan mula ditayangkan pada 4 April 2013

2 Kalimah mengisahkan sepasang kekasih, Aiman (Sam) dan Selena (Nora), gadis kacukan Melayu-Inggeris pulang ke kampung halaman Aiman. Sepanjang perjalanan, mereka berdua menghadapi tiga kematian daripada orang berlainan dan melihat azab diberi Tuhan secara tunai kepada si mati yang mana ketika hayat, si mati pernah mengamalkan ilmu sihir, berzina dan tidak menghormati orang tua.

Selena yang melihat kejadian berkenaan berasa takut dan tahu itu adalah petanda Allah yang menyuruh mereka bertaubat. Malah, Selena berharap Aiman yang dipandang tinggi ilmu agamanya oleh semua orang akan membawanya kembali ke jalan Allah. Namun mereka semakin terpesong akidahnya.

Aiman yang masih cintakan Humaira (Yana) tidak mahu mengahwini Selena namun disebabkan kandungan Selena semakin membesar, dia terpaksa menipu Haji Idrus (Ustaz Dini) bahawa mereka sudah berkahwin.

Tibanya di kampung Aiman, semua orang menyambut gembira kepulangan mereka berdua kerana Aiman anak kesayangan orang kampung disebabkan akhlaknya yang baik.

Hari demi hari, Selena semakin dihimpit rasa bersalah dan nekad menceritakan hal sebenar kepada keluarga Aiman. Malangnya, Aiman mengugut Selena. Satu hari, ditakdirkan Aiman jatuh sakit dan setiap pergerakannya terbatas, malah dia juga sukar mengucapkan dua kalimah syahadah.

Apakah nasib Aiman seterusnya? Masih sempatkah Aiman bertaubat atas segala dosanya? Adakah Selena masih setia menanti Aiman menunaikan janjinya?

Selain daripada tiga nama pelakon popular yang Belalang sebutkan diatas tadi, nama-nama lain yang turut menjayakan filem ini ialah Wan Hanafi Su, Siti Aziz, Adiba Yunus, Shima Anuar dan Mikail Andre.

Facebook Comments

Incoming search terms:

  • cerita master dua kalimah (44)
  • cerita dua kalimah (14)
Close