Afdlin Shauki Berhijrah | Menjadi Yang Benar-benar Bertakwa

Siapa yang tidak kenal dengan Afdlin Shauki, pelakon dan juga pengarah yang dikenali dengan lawak-lawak kreatifnya.

Afdlin atau nama sebenarnya Afdlin Shauki Aksan, 42, mengakui yang dirinya kini mulai berhijrah mendalami ajaran agama Islam agar menjadi Muslim yang benar-benar bertakwa.

Afdlin Shauki Dapat Hidayah Selepas Pulang Dari Gaza

Gambar Afdlin Shauki. Sumber Mstar Online

Memetik seperti yang ditulis dalam portal Mstar Online, Afdlin mulai rasai perubahan kepada dirinya selepas sebulan dia pulang dari melawat wilayah Gaza di Palestin pada Disember lalu.

“Saya tidak tahu adakah kenyataan yang saya berikan ini adalah yang tepat. Tetapi memang benar, saya sudah berhijrah.

“Apabila pulang dari Gaza, selama sebulan jiwa saya tidak tentu arah, tambah pula dengan memikirkan rakyat Palestin yang hidup susah di negara mereka.

“Kemudian, saya terus berjumpa dengan seorang ustaz yang juga merupakan delegasi Aqsa Syarif (pertubuhan bukan kerajaan, NGO) menceritakan perkara yang berlaku dalam diri. Alhamdulilah, perbincangan kami telah menemui jawapan di mana diri saya sendiri yang ingin menuju ke jalan Allah,”

Tambah Afdlin, dia pada mulanya gusar, adakah dia patut meninggalkan dunia hiburan serta merta atau meneruskan perjuangan sebagai insan seni selepas menemui hidayah. Namun dia diberi nasihat untuk terus sambung berkarya tetapi dengan cara berdakwah pula.

“Jika dahulu, selain minat berkarya, niat menghasilkan filem lebih berunsur perniagaan dan wang, tetapi sekarang ini saya mahu memberikan mesej pengajaran pada masyarakat.

“Lagipun, jika dilihat pada filem-fielm saya terdahulu, ia sememangnya sudah ada unsur pengajaran. Cuma elemen karya yang akan dihasilkan pada masa akan datang nanti lebih kepada unsur agama, Insya-Allah,”.

Semoga niat Afdlin untuk berubah menjadi seorang Islam yang lebih baik ini dipermudahkan oleh-Nya.

Facebook Comments

Incoming search terms:

  • afdlin shauki berubah (18)
Close