8000 Pelanggan Emas Genneva Belum Terima Emas

Bank Negara mendedahkan lebih daripada 8,000 pelanggan syarikat pelaburan emas Genneva Malaysia Sdn Bhd masih belum menerima emas mereka dengan jumlah berat melebihi 4,000 kg, walaupun telah menyelesaikan bayaran.

Dalam satu kenyataan pada Isnin, pihak bank menambah dokumen yang disita dari syarikat itu juga mendedahkan sesetengah pelanggan, yang telah menyerahkan emas mereka kepada syarikat itu, tidak pernah menerima bayaran balik tunai mereka yang jumlah keseluruhannya lebih dari RM80 juta.

8,000 Pelanggan Genneva Gagal Dapatkan Emas - Bank Negara

“Perakaunan forensik awal telah mendedahkan kerugian besar yang dialami oleh syarikat itu pada tahun 2012. Syarikat mempunyai liabiliti melebihi 10 kali asetnya.

“Menjual emas pada kira-kira 20 hingga 25 peratus lebih tinggi daripada harga pasaran, membayar pulangan kira-kira 2 hingga 3 peratus setiap bulan kepada pelanggan dan membeli balik emas daripada pelanggan pada harga belian awal bukan merupakan satu usaha yang mampan,” menurut kenyataan.

Ia juga menyatakan bahawa aliran tunai bagi syarikat itu untuk mengekalkan operasinya bergantung sepenuhnya kepada jumlah yang dikumpul daripada pelanggan baru.

Genneva, telah diserbu oleh Bank Negara, polis, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia pada 2 Oktober lalu.

Tiga hari kemudian, pihak berkuasa menjalankan serbuan ke atas premis perhiasan Emas Bhd, Caesar Gold Sdn Bhd dan Worldwide Far East Bhd yang disyaki terlibat dengan pengambilan deposit haram, pengubahan wang haram pengelakan cukai dan dan keterangan palsu.

Menurut kenyataan itu, wang Genneva sebanyak RM99.8 juta telah dibekukan dan 126kg emas disita, di mana pihak bank berkata ia diperlukan untuk siasatan dan hanya akan diuruskan mengikut perintah mahkamah. Orang ramai dinasihatkan merujuk laman web Bank Negara Malaysia untuk maklumat lanjut.

Facebook Comments

Comments are closed.

Close