Tiga Kanak-kanak Hilang Sebelum Ini Selamat Pulang

Misteri kehilangan tiga kanak-kanak di sini, Sabtu lalu, selesai setelah mereka ditemui oleh anggota Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPAM), di Rimba Panjang, dekat sini, pada malam kejadian.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sungai Siput (U), Deputi Superintendan Ernest John memaklumkan, anggota JPAM yang menemui kanak- kanak terbabit merupakan sukarelawan yang turut
serta dalam operasi mencari bersama sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sungai Siput.

tiga kanak-kanak hilang

Menurutnya, semua kanak- kanak terbabit yang juga pelajar Sekolah Kebangsaan Muhibbah, dilaporkan hilang sejak keluar rumah pada awal pagi, hari kejadian dan dipercayai sedang dalam perjalanan pulang ke rumah masing- masing ketika ditemui.

“Berdasarkan keterangan kanak-kanak terbabit, mereka dipercayai takut untuk pulang ke rumah setelah berbohong kepada ibu bapa masing-masing, mengatakan mereka perlu menghadiri kelas tambahan di sekolah.

“Ketiga-tiga kanak-kanak itu telah berbasikal jauh hingga ke Chepor dan bermalam di kaki lima kedai di sekitar Chemor sebelum bergerak untuk pulang ke rumah masing-masing,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Tambah beliau, semasa dalam perjalanan pulang, semua kanak-kanak terbabit, iaitu, P Mugansundram, 12, S Vijay, 12, dan Muhamad Nazir Hussen, 12 ditemui anggota JPAM dan dibawa ke IPD Sungai Siput, sebelum dihantar pulang ke rumah masing-masing.

“Setelah penemuan semua kanak-kanak terbabit, kita anggap kes ini selesai dan saya nasihatkan agar ibu bapa lebih mengambil berat tentang anak-anak mereka.

“Ibu bapa memainkan peranan penting dalam perkara seumpama ini dan mereka perlu sentiasa mengambil tahu aktiviti anak-anak termasuk dengan siapa anak-anak mereka berkawan,” tegas beliau

Facebook Comments

Comments are closed.

Close