Linda Rafar Cerita Pengalaman Terperangkap Dalam Lif

Penyanyi Linda Rafar yang ingin membeli belah di Plaza Alam Sentral, Shah Alam, pada tengah hari Ahad, cemas apabila terperangkap selama 10 minit di dalam sebuah lif.

Linda berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 12 tengah hari itu, dia dan anak ketiganya, Syed Rezzaqiib, 4, ingin turun ke aras bawah, selepas menghantar dua anak lelakinya yang lain iaitu Rezzaril, 12, dan Rezzaiman, 10, bermain boling.

“Selepas menghantar anak saya bermain boling di aras atas, saya turun ke aras bawah bagi membeli barang-barang dapur.

“Pada kejadian itu, bukan saya dan Rezzaqiib sahaja berada dalam lif, terdapat beberapa orang termasuklah seorang pekerja plaza itu. Agak mencemaskan, kerana masing-masing sukar untuk bernafas,” katanya yang dihubungi mStar Online, di sini, Ahad.

Tambah Linda, lebih menakutkan lagi apabila lampu lif tersebut terpadam dan ia membuatkan dia berasa lebih panik, tambahan pula anaknya semakin lemah kerana kesukaran bernafas.

“Sebenarnya, yang membuatkan saya lebih cemas apabila salah seorang daripada kami yang terperangkap memberitahu lif itu sering bermasalah sehingga ada kejadian ia dapat dibuka dalam masa satu hari. Gemuruh darah saya dibuatnya.

“Syukurlah, lif berkenaan dapat dibaiki oleh petugas penyenggaraan yang dimaklumkan mengenai kejadian itu,” ujar Linda.

Bagaimanapun, kejadian tersebut membuatkan Linda trauma untuk menggunakan kemudahan itu lagi malah dia sanggup naik turun tangga atau eskalator pada masa akan datang.

“Baru saya faham bagaimana rasanya apabila terperangkap dalam lif. Bila kawan-kawan saya melalui pengalaman begitu sehingga rasa trauma untuk masuk lif, saya sering menganggap ia satu benda yang remeh.

“Namun, apabila saya merasainya sendiri, barulah saya faham, ia mampu membuatkan kita cemas dan tak tentu arah.

“Mujurlah ada beberapa orang lagi yang terperangkap, sekurang-kurangnya kita dapat berfikir cara untuk menyelamatkan diri,” tuturnya.

Linda bagaimanapun tidak berhasrat mengambil sebarang tindakan terhadap pihak pengurusan pusat membeli belah itu namun, berharap orang ramai berwaspada apabila memasuki lif.

Facebook Comments
Close