Lelaki Ditahan Acu Pistol Mainan Pada Seorang Gadis

Seorang lelaki berumur 26 tahun ditahan polis gara-gara mengacukan pistol mainan kepada seorang gadis berusia 21 tahun kira-kira jam 12 tengah hari kelmarin.

Ketua Polis Daerah Pasir Puteh, Deputi Superintenden Mohd Kamal Zainal berkata, dalam kejadian tersebut lelaki yang menaiki kereta jenis Proton Satria itu cuba menakut-nakutkan gadis itu sebanyak dua kali iaitu di Jalan Jerus dan di hadapan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Bukit Jawa.

“Melihat kelakuan tersebut gadis itu terus ke Balai Polis Selising untuk membuat aduan dan setengah jam kemudian lelaki itu ditahan oleh polis di simpang tiga Bernas, Padang Pak Amat.

“Hasil siasatan terhadap pemuda tersebut polis menjumpai sepucuk pistol mainan berwarna hitam di dalam keretanya,” katanya kepada media dalam satu sidang akhbar di sini, semalam.

Menurutnya, pemuda yang berasal dari Tumpat itu ditahan reman dan disiasat di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana melakukan ugutan jenayah dan Seksyen 36 (1) Akta Senjata 1960.

Mohd Kamal berkata, pemuda tersebut juga disyaki menghidapi sakit mental dan akan diserahkan kepada pihak hospital untuk siasatan lanjut.

Beliau juga memuji sikap gadis itu yang cepat mengambil tindakan dengan segera membuat aduan kepada polis dan berharap orang ramai dapat mencontohinya di masa akan datang.

“Sikap sedemikianlah yang kami harapkan agar masalah dapat diselesaikan dengan cepat dengan kerjasama orang ramai,” katanya.

Facebook Comments

Comments are closed.

Close