Dinding Rumah Ditebuk Gara-gara Terlalu Gemuk

Sepasukan penyelamat terdiri daripada bomba, jurutera dan anggota separa perubatan memecahkan sebahagian rumah untuk menyelamatkan seorang remaja belasan tahun yang dipercayai paling besar di Britain selepas dia berdepan dengan masalah sukar bernafas.

Ia adalah satu-satunya cara untuk mengeluarkan Georgia Davis, 19, dari rumahnya di Aberdare, Wales Selatan dan dibawa ke hospital.

GEORGIA...400 kilogram

Menurut beberapa rakannya, Georgia mempunyai berat badan 400 kilogram.

Usaha menakjubkan untuk menyelamatkan gadis itu memakan masa lapan jam dan membabitkan 40 orang.

Operasi dilancarkan apabila Georgia pengsan kerana masalah pernafasan dan sakit dada di bilik yang sudah sekian lama menjadi penjaranya.

DINDING rumah terpaksa dipecahkan untuk bawa keluar Georgia

Dia hanya boleh dibawa ke hospital selepas skuad penyelamat memusnahkan dinding tingkat atas rumah kembar ibunya dengan tukul besi dan gergaji untuk membuat lubang seluas tiga meter kali tiga meter.

Pasukan itu juga meruntuhkan dinding bilik untuk membolehkan Georgia dipindahkan dari biliknya di belakang rumah itu.

Skuad penyelamat itu turut membina tanjakan yang disokong oleh perancah untuk menyambung bilik Georgia dengan lorong pejalan kaki.

Perancah juga dipasang untuk mengelak bumbung runtuh.

Georgia diangkat ke tanjakan itu dari biliknya dengan mengguna kren sebelum dinaikkan ke atas pengusung khas yang seberat 70 kilogram dan dimasukkan ke dalam ambulans yang sudah diubahsuai.

Remaja berkenaan dibawa ke hospital di Merthyr Tydfil, dengan topeng oksigen terlekap pada mukanya.

Dia dkatakan sakit teruk malam kelmarin sementara ibu, Lesley, sentiasa berada di sisi.

Pasukan perubatan yang dipanggil ke rumah itu menyedari Georgia terlalu gemuk untuk dibawa keluar menerusi pintu. menyebabkan operasi itu dilakukan dengan bantuan bomba dan jurutera. – DM

Facebook Comments
Close