Enam Pencarum KWSP didenda | Tipu Pengeluaran

Enam ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah diambil tindakan undang-undang kerana kesalahan menipu pengeluaran simpanan antara Oktober dan Disember 2011.

Pengurus Besar Perhubungan Awam KWSP Nik Affendi Jaafar berkata kesemua mereka didapati bersalah dan didenda RM5,900 oleh mahkamah mengikut Seksyen 59, Akta KWSP 1991 atas kesalahan melibatkan pengeluaran perumahan dan hilang upaya.

“Mengikut Akta KWSP, mereka yang didapati bersalah melakukan penipuan atau cubaan menipu boleh dikenakan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda sehingga RM10,000 atau kedua-dua sekali,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Nik Affendi berkata KWSP juga telah menfailkan 52 kes saman atas kesalahan yang sama di mahkamah bagi tempoh Januari hingga Disember 2011.

“Pada 2011, sejumlah 47 ahli telah didapati bersalah oleh mahkamah di bawah seksyen yang sama kerana menipu pengeluaran perumahan, hilang upaya dan kesihatan manakala 13 kes lagi sedang dalam tindakan mahkamah,” katanya.

Beliau turut mengingatkan ahli-ahli KWSP agar tidak dipengaruhi sindiket yang menawar untuk membantu mereka mengeluarkan simpanan KWSP secara penipuan kerana ia adalah kesalahan yang serius dari segi undang-undang.

Ahli KWSP yang mempunyai maklumat mengenai sebarang kegiatan penipuan boleh menghubungi talian hotline Anti-Fraud KWSP di 03-26162121. – Bernama

Facebook Comments

Comments are closed.

Close