Raja Lawak Musim Ke-6 | ‘Cif Kecik’ & ‘Cif Besar’ Diwujudkan

Kemunculan ‘Cif Kecik’ dan ‘Cif Besar’ menjadi kelainan kepada program realiti Raja Lawak musim keenam bermula 13 Januari tahun depan di Astro Warna (saluran 132).

Menurut wakil dari Astro Warna, Khairul Anwar Salleh, kewujudan cif-cif ini adalah untuk memberi bimbingan dan tunjuk ajar kepada para peserta agar mereka dapat menghasilkan lawak yang berkualiti dan menghiburkan.

“Cif Besar ibarat pengetua manakala Cif Kecik seperti tenaga pengajar yang akan diterajui oleh tiga orang pelawak tanah air.

“Peserta-peserta dibahagikan kepada tiga kumpulan dan Cif Kecik akan memantau dan memberi nasihat kepada peserta-peserta yang berada di bawah perhatian mereka setiap minggu.

“Sementara Cif Besar akan dilantik untuk memantau kesemua Cif kecik dan barisan peserta yang terlibat di bawah pengawasan mereka,” kata Khairul ketika sidang media program tersebut di Starhill Gallery, di sini, Isnin.

Tambahnya lagi: “Apabila Raja Lawak dipindahkan dari Astro Prima ke Astro Warna, kita mahu menjadikan program ini lebih gah dari musim pertama ke musim kelima.

“Jadi, kita rasa perlu ada Cif besar dan Cif Kecik untuk menjadi contoh dan membimbing peserta-peserta supaya dapat memahami prosedur serta kaedah-kaedah yang diperlukan dalam program ini seperti teknik beraksi di depan kamera.”

Selain daripada perubahan format, perubahan saluran televisyen dari Astro Prima ke Astro Warna adalah untuk mengukuhkan kedudukan Astro Warna selaku saluran komedi di negara ini.

“Kami akan terus mempergiatkan usaha dan komitmen untuk membekalkan kandungan komedi yang berkualiti kepada para pelanggan menerusi Astro Warna.

“Bagi mencapai objektif ini, kami membuat keputusan untuk menyiarkan program ini di Astro Warna kelak,” ujar Khairul lagi.

Dalam pada itu, Mohd Yazid Lim Mohd Aziz (Johan) dan Mohd Razizan Abdul Razak (Zizan) sekali lagi diberikan kepercayaan untuk menggalas tanggungjawab sebagai pengacara program itu buat tahun kelima.

Ujibakat untuk mencari peserta Raja Lawak musim 6 akan bermula di Godown Ampitheater, Kuching Waterfront (8 & 9 Oktober), 1Borneo, Kota Kinabalu (15 & 16 Oktober), Prangin Mall, Pulau Pinang (22 & 23 Oktober), Mega Mall, Kuantan (29 & 30 Oktober), SACC Mall, Shah Alam (12 & 13 November) dan Plaza Angsana, Johor Bahru (19 & 20 November).

Sesi ujibakat akan bermula dari pukul 10 pagi hingga 6 petang, terbuka kepada seluruh rakyat negara ini yang berumur 18 tahun ke atas dan perlu membuat persembahan secara spontan dan menarik perhatian juri dalam tempoh tidak melebihi dari tiga minit.

Program ini terbuka kepada peserta solo mahupun berkumpulan tidak melebihi tiga orang. Kriterianya, peserta perlu berani, mempunyai banyak idea untuk diketengahkan dan mempunyai sifat semulajadi yang disenangi orang lain.

Raja Lawak musim 6 akan bersiaran secara langsung pada setiap Jumaat, 10 malam mulai 13 Januari 2012 di Astro Warna menerusi pakej Mustika.

-Mstar Online

Facebook Comments

Comments are closed.

Close