Azizi Abdullah Meninggal Dunia

Seawal pukul 9 pagi tadi Belalang telah mendapat satu pesanan SMS mengatakan Azizi Abdullah yang tinggal setaman dengan Belalang meninggal dunia. Sebelum ini Belalang ada juga terdengar yang kesihatan arwah agak tidak berapa stabil kebelakangan ini.

Arwah yang lebih mesra dikalangan jiran-jiran dengan panggilan ustaz atau cikgu meninggal sekitar pukul 7 pagi tadi

Novelis terkenal, Azizi Abdullah meninggal dunia pagi ini selepas dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) di Hospital Pulau Pinang sejak 11 Ogos lalu. 

Penolong Editor Utusan Pengguna, Mohd Ridzuan Mohamad ketika dihubungi, berkata Azizi, 69, meninggal dunia pukul 7.50 pagi di hospital itu.

Allahyarham dimasukkan ke hospital berkenaan pada Mac tahun ini dan menjalani pembedahan jantung April.

Namun, keadaan allahyarham tidak stabil akibat komplikasi serangan kuman, kencing manis dan masalah buah pinggang. 

Azizi, bekas guru Pendidikan Islam, terkenal dengan novel “Seorang Tua di Kaki Gunung” ketika naskah itu dijadikan teks wajib sastera Tingkatan Lima kira-kira 20 tahun lalu. 

Mohd Ridzuan berkata, jenazahnya dibawa pulang ke rumahnya di Taman Bersatu, Kulim, Kedah dan dikebumikan selepas zohor. 

Allahyarham bertugas sebagai Editor Utusan Pengguna terbitan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) selepas bersara sebagai guru dan terus aktif berkarya menghasilkan novel serta kritikan politik berunsur satira. 
Dua novel terbarunya “Anak Belantera” dan “Badai Cinta”, baru sahaja memasuki pasaran bebeberapa bulan laLU.

– BERNAMA 

Semoga arwah ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Al-Fatihah

Facebook Comments

Comments are closed.

Close