Isu Oslo Norway | Ibarat Ludah Ke Langit Jatuh ke Muka Sendiri

Meludah ke langit

Semalam, Jumaat 22 Julai 2011 jam 2.36pm, satu letupan besar menggegarkan pusat bandar Oslo berdekatan pusat pentadbiran Kerajaan Norway di bawah Parti Buruh yang juga berhampiran pejabat Perdana Menteri Norway. Letupan itu juga berdekatan dengan pejabat Jyllands-Posten, akhbar utama Denmark yang menyiarkan karikatur Nabi Muhammad pada September 2005 dan mencetuskan kontroversi di seluruh dunia satu ketika dulu. Walaupun hanya melalui kawasan ini tanpa singgah sewaktu lawatan ke sana tahun lalu, saya dapat membayangkan bagaimana paniknya warga Oslo yang tidak pernah merasai pengalaman sebegini sepertimana ianya sudah menjadi asam garam kepada warga Afghanistan, Pakistan mahupun di Iraq.

Apa reaksinya?

Semua stesen TV seperti Sky news, BBC, CNN membuat liputan langsung sama seperti sewaktu pengeboman World Trade Centre dalam peristiwa 9/11. Pelbagai jenis manusia diwawancara di serata dunia dan pelbagai pendapat dan analisis diutarakan yang kebanyakannya mengarah kepada pembabitan militan islam atas tiket bahawa Norway ahli aktif NATO yang menyertai perang di Afghanistan dan juga pengeboman berterusan di Tripoli, Libya selain isu karikatur nabi Muhammad berkenaan. Saya yang berterusan menonton berdoa agar janganlah pengeboman ini dilakukan oleh orang islam diketika pengguna twitter, Facebook dan pelbagai media alternatif mula berdebat tentang siapa disebalik pengeboman ini. Tambahan pula dikatakan terdapat individu yang cuba memanaskan lagi keadaan dengan membuat panggilan telefon yang mendakwa mewakili Helpers of Global Jihad dan mengaku bertanggungjawab melakukan pengeboman ini sebagai membalas penglibatan Norway di Afghanistan.

Jam 5.25pm waktu tempatan berita mula tersebar bahawa berlaku tembakan rambang (shooting spree) di perkhemahan Kem Remaja tajaan Parti Buruh di Utoya Island iaitu sebuah pulau kecil 38km dari Oslo. Seorang lelaki berpakaian polis dikatakan menembak remaja berusia belasan tahun secara membabi buta hingga mengakibatkan banyak kematian. Beliau kemudiannya ditangkap.

Polis seterusnya mendedahkan bahawa lelaki yang ditahan berkenaan adalah Anders Behring Breivik, 32 tahun, warga tempatan (norwegian), freemasonry, aktivis berhaluan kanan (far-right activists), seorang conservative nationalist yang anti-immigrant, anti-muslim, anti-yahudi dan memperjuangkan negara satu bangsa yakni bangsa Norway atau bangsa Eropah. Beliau adalah petani dan polis percaya terdapat kaitan antara pengeboman di Oslo dengan shooting spree di Utoya Island.

Tiba-tiba semua media yang sangat ghairah untuk mengaitkan pengeboman ini dengan militan islam senyap sunyi dan tiada lagi analisis berat sebelah yang mengaitkan perbuatan ini dengan militan islam. Kerana apa, kerana lelaki ini ada seorang christian freemasonry yang bukan setakat anti-muslim tetapi juga anti-yahudi dan yang lebih utama beliau berbangsa Eropah dan “a home-grown terrorist”.

Meludah ke langit, terpalit muka sendiri.

Begitulah tebalnya prejudis masyarakat barat terhadap islam dan insiden ini membuktikan bahawa tindakan media mereka yang seringkali mengaitkan islam dengan keganasan akhirnya memakan diri sendiri di mana ianya akhirnya mewujudkan kelompok manusia seperti English Defence League di UK, Norwegian Defence League di Norway dan pelbagai kumpulan nasionalist di hampir kesemua negara Eropah yang membenci kerajaan mereka sendiri yang dituduh lemah dalam mengambil tindakan terhadap bangsa asing dan gagal menyekat perkembangan agama lain terutama agama islam di Eropah.

Setakat ini polis mengesahkan lebih 90 orang terbunuh akibat angkara “a home-grown terrorist”.

Semoga mereka belajar dan tersedar.

Sumber asal – Blog Papagomo

Facebook Comments

Comments are closed.

Close