Zaman Kejatuhan Facebook

Mungkinkah telah tiba zaman kejatuhan kepada rangkaian sosial Facebook sedikit masa lagi? Di United Kingdom penutupan akaun Facebook oleh pengguna-penggunanya meningkat hingga 100, 000 dalam masa sebulan.

Hal ini juga dikaitkan dengan tahap keterujaan seseorang apabila mengetahui sesuatu perkara baru dan selepas bosan dengan perkara tersebut, mula beralih kepada perkara lain pula.

Mesti Mark Zuckerberg tak lena tidur malam selepas tahu pasal perkara tersebut 🙂 . Di Malaysia pula bagaimana?

————————————————————————–

Penutupan akaun laman jaringan sosial Facebook yang semakin meningkat sejak kebelakangan ini seolah-olah menjadi petanda kepada permulaan zaman lesu laman web tersebut.

Pakar psikologi Internet, Graham Jones memberitahu pengguna Facebook mula berasa bosan setelah satu tempoh masa menggunakan Facebook.

“Adalah sesuatu yang normal bagi seseorang individu teruja menggunakan sesuatu yang baru. Dia kemudian akan berasa bosan dan beralih pada perkara baru,” katanya.

Kajian berkaitan penggunaan Facebook yang dijalankan di United Kingdom (UK) menunjukkan sebanyak 100,000 pengguna di Britain telah menutup akaun mereka sejak bulan lalu.

Penutupan secara mendadak itu turut dikaitkan dengan kebimbangan pengguna Facebook mengenai pencerobohan data dan maklumat peribadi mereka. Malah, timbul spekulasi bahawa laman Facebook juga bakal berdepan waktu suram seperti yang dialami MySpace dan Friendster.

Awal tahun ini, para eksekutif Facebook mengumumkan jumlah pengguna laman web itu UK mencecah 30 juta, iaitu separuh daripada populasi penduduk UK.

Di Amerika Syarikat (AS), jumlah pengguna Facebook juga jatuh merudum kepada 149.4 juta pengguna berbanding 155.2 juta sebelum ini.

– Agensi

 

Facebook Comments

Comments are closed.

Close