Tips Mencari Idea Tulis Blog

Ape yang korang tenung screen komputer tu lame-lame? Dah la tak bergerak-gerak, mata pun tak berkelip-kelip dari tadi? Oh, takde idea nak tulis entry rupanya. Ingat ke mati celik tadi. Hahaha Cian korang. Meh sini Belalang nak share beberapa tips yang boleh korang amalkan untuk menulis entry setiap hari.

Tulis idea tersebut
Ini Belalang pernah terbaca dalam satu blog. Bila pikir-pikir balik betul jugak kita perlu catit idea yang datang tu sesegera yang boleh. Idea pulak kalau datang tak mengira tempat dan masa. Jadi seeloknya korang tulis jer kat mana-mana idea menarik korang tu. rasenyer tulis dalam henpon paling senang.


Banyakan membaca
Membaca memang dapat membantu korang untuk mencari bahan-bahan yang menarik untuk dikongsikan di dalam blog. Jadi carilah beberapa banyak bahan bacaan yang kena dengan konsep blog korang. Contohnya kalau blog korang berkaitan info gadget, baca la majalah-majalah yang banyak memberi info tentang gadget.

Search internet
Ini pun lebih kurang sama dengan yang atas cuma bezanya korang mencari info itu hanya melalui internet. Dah jumpa info yang korang cari tu jangan lupa bookmark atau copy simpan dalam pc korang. Kalau korang mencari berita terkini dan hot, selalu-selalu la jengah akhbar-akhbar online di internet.


Peka dengan sekeliling
Time korang keluar bersia-siar atau ada apa-apa urusan, cuba-cuba la perhatikan sekeliling korang. Mana nak tau ada perkara yang boleh dijadikan isi entry korang. Nak lagi best apa-apa kejadian yang korang saksikan tu, tangkap sekali gambar untuk dimasukan dalam entry.


Email
Kadang-kadang ada jugak email yang best-best telah korang terima dari kawan-kawan office atau sape-sape. Apa salahnya email itu korang pastekan di blog. Boleh juga berkongsi dengan pembaca korang.


Video
Ini yang paling dan paling selalu Belalang buat. Abis kuat takde idea sangat, korang try la godek-godek youtube. Untung-untung ada video baru yang masih belum ramai orang tonton.

Itu saja tips yang dapat Belalang kongsikan. Selalunya Belalang memang buat begitu dalam mencari idea menulis entry. sekiranya korang mempunyai apa-apa idea lagi, macam biasa drop di ruang komen ok…

Facebook Comments

Comments are closed.

Close