Krisis rusuhan Di Mesir: Lebih Buruk Dari Yang Disangka

Dua tiga hari ni Belalang sering mendengar berita tentang hal yang berlaku di Mesir. Hanya sekadar mendengar tanpa mengambil sikap ingin tahu dengan lebih mendalam. Ini kerana dalam sangkaan Belalang, krisis itu tidak la begitu teruk atau serius.

Namun Apabila membaca blog Kujie dan juga Ariff Shah, baru la belalang sedar yang keadaan di sana lebih buruk dari yang disangkakan. Memang tak terbayang lansung yang segala kemudahan telah di sekat oleh kerajaan di sana hinggakan polis-polis juga sudah tiada untuk mengawal kekacauan yang berlaku.

Dibawah adalah entry yang Belalang copy dari blog Kujie.

—————————————-


ni update dari adik saya..


keadaan semakin teruk.. polis kat Alexandria sume dah tak ada.. dan memang tak ade rulez… post balai polis sume dah kene bakar.. n senjata sume orang awam dah curi..dan banduan sume dah kene lepas…


pagi tadi adik tetibe call.. suruh call balik.. emergency… die cakap internet sume dah down.. message pun tak boleh… n time tu battery die low… suruh die charge.. worse.. die cakap tak boleh charge sbb power tak ada… skarg xsure la ade ke xde…tp kalau xde.. it’s a big problem… sbb satu2 cara nak contact diorg ialah call.. kalau phone tak ada battery dan tak boleh  charge or no kredit so dah tak  boleh call..


dan  gov egypt plan nak cut bekalan air.. tp sampai skarg boleh pakai lagi .. tak tau bile diorg nak cut..
so dia orang  hidup dalam kegelapan…
then ATM semua tak boleh pakai .. kedai sume xleh ttp… n ni satu masalah.. ssh diorg nak balik.. airport terdekat kat Alexandria dah kene bakar.. thne tak ada duit sbb ATM sume down… n brg adik cakap harga sume melambung… of course bg sy at-salat mengambik lesempatan.. call 5 saan utk 4 5 genih tu sangat melampau… xsampai seminit pn.. n harga top up pn mahal skarg.. taxi even worst.. super mahal gle…
makanan dh kurang.. n duit xleh kuar n harga melambung..



Boleh ikuti perkembangan terkini melalui facebook Selamatkan Pelajar Malaysia di Mesir atau blog ariffshah.com Krisis Di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia @NajibRazak

—————————————-

Anda digalakkan untuk sebarkan post ini ( copy paste dibenarkan )
Mohon untuk tweet post ini

Facebook Comments

Comments are closed.

Close