Baruku Tau, Laptop Ku Lebih Kotor Dari Mangkuk Tandas!

Hai! nama saya WC. Saya lebih bersih dari
komputer anda. Jangan Jealous! 

selama arini Belalang bekerja dengan menggunakan komputer, inilah pertama kali Belalang dengar yang komputer lebih kotor dari mangkuk tandas. Patut la semenjak aktif berblog nih selalu tak sihat. Rupanya terdedah dengan kuman. Tak caya? Korang baca kat bawah nih:-

TANPA kita sedari, komputer yang sering kita gunakan di pejabat mempunyai 400 kali ganda bakteria daripada tempat duduk tandas.


Kajian dijalankan Pusat Penyelidikan Kebangsaan untuk Wanita dan Keluarga Amerika Syarikat itu juga mendapati telefon di pejabat juga mungkin menempatkan lebih daripada 25,000 kuman bagi setiap keluasan satu inci persegi.


Meja serta papan kekunci dan tetikus komputer juga tidak jauh beza. Hakikatnya, pejabat adalah antara tempat yang paling banyak mengumpul kuman di sekeliling kita.


Selain itu, mereka yang terlalu asyik menggunakan alatan membabitkan skrin sentuh seperti telefon bimbit juga harus berhati-hati. Pakar penyakit berjangkit di Australia mendapati alatan skrin sentuh terbukti sebagai satu cara mudah untuk menyebarkan kuman.


Nak baca artikel penuh, klik sini.

Nampaknya pasnih memang kene cuci laptop nih bersih sebersih-bersihnya. Sape nak guna laptop Belalang kene cuci tangan guna cecair mati kuman dulu, baru Belalang kasi guna. Hahaha…

Facebook Comments

Comments are closed.

Close