Tutorial Blog: Memasukkan Video Youtube

Sebelum nih tak pernah terpikir pula nak ajar cara-cara masukkan video pada entry. Tapi bila ada yang tanya Belalang, terutama dari blogger baru, jadi terlintas untuk buat entry nih. Lagi pun memang tengah kering idea nak buat entry baru… Hee..

Ok, untuk memasukkan video Youtube pada entry, korang cuma perlu buat macam nih:-

first pegi ke laman youtube dan type apa-apa nama video yang korang cari.

Dah jumpa video yang berkenan, klik pada bawah video tue ‘Embed’ dan nanti dia akan kuar code video tue. sebelum tue korang boleh adjust size video tue mengikut size yang sesuai dengan blog anda.

Copy semua code tue pastu kembali pada blog korang dan amik new post

Paste kan code yang korang copy tadi. Tambahkan ‘<center>’ pada permulaan code untuk kasi video korang berada cun-cun ditengah entry.

Pastu kalau rasa nak masukkan apa-apa ayat korang type je macam biasa.

Dah abis save dan preview

Itu saja la cara yang Belalang selalu guna untuk memasukkan video pada entry-entry Belalang. Sekian Terima kasih.

Facebook Comments

Comments are closed.

Close